EGER ÉS TÉRSÉGE KEDVEZMÉNYES SZOLGÁLTATÁSAINAK ADATBÁZISA
magyar English Deutsch polski русский

MAKLÁR

SP_1000332

Elhelyezkedés: Egertől déli irányban 10 km-re, Füzesabonytól 4 km-re északra fekvő település.Az Egerszalóki hőforrás 15 km-re, a Tisza-tó 40 km-re elérhető. Alsóbbrendű közúton és a Füzesabony - Eger - Putnok vasútvonalon közelíthető meg. Az M3 autópálya a településtől 5 km-re található. A falut az Eger-patak szeli ketté, itt válik ki belőle a Rimának nevezett árapasztó-csatorna. Maklár kellemes, csendes városkörnyéki település, barátságos faluképpel.

Lakosság: Maklár 2500 fő lakosú Heves megyei tepülés (2006 évi KSH adatok alapján). A maklári emberek kedves, szorgalmas, vendégszerető emberek. A településen jelenleg kevés a munkalehetőség. Munkahelyek teremtése és azzal együtt a község fejlesztése az Önkormányzat rövid távú céljai között szerepel. Akik nem találnak helyben munkahelyet, nagyrészt a közeli városban, Egerben, a többiek a szintén közeli Füzesabonyban dolgoznak. Makláron több vállalkozás és gazdasági társaság működik.

A település hagyományosan mezőgazdasági területen fekszik. A lakosság a község határában lévő földjeit bérbe adja a helyi székhelyű Kft. –nek, ami a termelőszövetkezet átalakulásával jött létre. A Kft. kb. 1800 hektár területet dolgoz meg évről –évre. A térségben sok gyümölcsös is található, ahol almát, sárga- és őszibarackot termesztenek. A község szőlőültetvényeiről kerül ki a híres Eger környéki borok egy része.

A település biztonságát összeszokott, eredményes polgárőrség szolgálja.

Infrastruktúra: A falu közművekkel teljesen kiépített. Mindenhol van vezetékes ivóvíz, gázvezeték és szennyvíz elvezető csatorna. Maklár, Nagytálya és Andornaktálya kommunális szennyvizét a Maklár külterületén található szennyvíztisztító telepen kezeli a három önkormányzat által létrehozott Hydrocom Kft. Az elektromos hálózat is minden utcában megtalálható, és mindenhol lehetőség van vezetékes telefon és kábeltelevízió bekötésére is. Igénybe lehet venni a telefon társaságok által kínált ADSL internet szolgáltatásokat, ezen kívül egy mikrohullámú internet állomás kiépítése is megtörtént.

Az utak 100 %-a burkolt. A legforgalmasabb utcák – Egri utca, Gárdonyi utca - mellett kerékpárút épült, ami nagyban javítja a kerékpáros közlekedők biztonságát. A teherautó forgalom a 10 t-ás súlykorlátozás miatt elkerüli a települést. A közvilágítás korszerűsítése során nagyobb teljesítményű, ugyanakkor energiatakarékos világítótestek felszerelésével biztonságosabbá vált az éjszakai közlekedés.

2006-ban a falu határában csapadékvíz elvezető árok épült.

A kommunális hulladék elszállítása heti rendszerességgel a hétfői napon történik, ezen kívül 2 helyen szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas sziget lett telepítve. Játszótér építésére várhatóan 2007-ben kerül sor.

Intézmények: Maklár közigazgatásilag körjegyzőségben működik a szomszédos faluval, Nagytályával, ami több előnyt jelent a két település számára. A község központjában 2006-ban lett kialakítva és átadva Maklár Igazgatási Központja. Ebben az épületben működik az Önkormányzat és itt van a házasságkötő terem is. Szintén itt kapott helyet az Eger és Környéke Takarékszövetkezet maklári fiókja, a rendőrség irodája és a település szennyvíz hálózat fenntartásáról gondoskodó Kft. is. Helyben működik egy postahivatal. A községben 8 osztályos, napközis kiemelkedően jól felszerelt általános iskola működik megfelelő szaktudással rendelkező tanári csapattal. Az iskolának van egy nagy tornaterme, ami a kispályás foci, kosárlabda, ugrókötél, stb. versenyeknek biztosít helyet. A település központjában van a Napsugár óvoda, ahol három óvodai csoportban készítik fel a gyerekeket az iskolára. A bölcsődés korú gyermekeket a családi napközi fogadja.

Egészségügy: Háziorvosi szolgálatot a Medifam Kft. látja el, akik kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek és az idősek egészségi állapotára, a szűrések szervezésére és az egészséges életmód népszerűsítésére. Évente egészségnapot szerveznek, amelyen egy-egy kiemelt témát dolgoznak fel szakorvosok és alternatív gyógyítással, tornával, masszázzsal foglalkozó szakemberek segítségével. A községnek van saját fogorvosi rendelője, ahol a munkanapokon a felnőtteket, pénteken a gyerekeket fogadják iskolafogászat keretében. A babák és a kicsik védelme érdekében védőnő szolgálat működik.

Szórakozás, sport, vallás: A kuturális eseményeknek a Dózsa György Művelődési Ház ad otthont. Ebben az épületben van a több mint 10000 kötetes Petőfi Emlékkönyvtár.

A sportesemények az iskola tornatermén kívül az Adler Sándorról elnevezett sporttelepen kerülnek megrendezésre. A falu határában egy 2,5 km hosszú rallypálya várja az autósport szerelmeseit. A pálya sajnos jelenleg nem üzemel, de valószínű, hogy hamarosan ismét beindul. Aki viszont a repülést részesíti előnyben, annak minden igényét a Maklári Sportrepülőtér tudja kielégíteni. A Maklári Kötélugró Klub többszörös világ- és Európa-bajnok kötelesei folyamatos nagyszerű sikereivel növelik Maklár hírnevét.

A településen több vallási csoport is jelen van. Maklár látnivalói között szerepel a katolikus, és a református templom.

Hagyományok, események:

  • Erzsébet bál
  • Kötélugró bál
  • Szüreti mulatság
  • Maklári majális
  • Ulti verseny
  • Kakasfőzés
  • Falunap – július első szombatja
  • Kézműves kiállítás és vásár

Információszerzés: A lakosság és a látogatók számára több információ forrás áll rendelkezésre. A településen folyó eseményekről, hírekről 1995 óta a Maklári Harsona című helyi periodika tudósít, ezen kívül a kábeltelevízió hálózatán Maklár – Nagytálya Televízió néven saját tv csatorna üzemel. Sokak által elérhetően az interneten a Község weblapján folyamatosan frissülő, közérdekű információk találhatók.