EGER ÉS TÉRSÉGE KEDVEZMÉNYES SZOLGÁLTATÁSAINAK ADATBÁZISA
magyar English Deutsch polski русский

EGERSZÓLÁT

SP_1000344

Egerszólát Egertől 12 km-re, északnyugatra, a Farkas és a Préda hegyek között, a Szólát-patak völgyében fekvő település. A község neve elé megkülönböztetésül került az Eger előtag. 1248-ban Zowlat néven, 1310-ben pedig Zolach néven szerepel oklevelekben. 1773-ban Szóláth névalakban jegyezték. Később a település két részre vált szét, az 1552-es török ostrom alatt mindkét rész megsemmisült. 1699-től kezdett ismét benépesülni. Egerszólát település jelenlegi lakosságszáma 1140 fő. Az lakosság intézményi, és közmű feltételei megfelelően biztosítottak. Egerszólát életében meghatározó Eger város közelsége kulturális, infrastrukturális és turisztikai szempontból. A település közvetlen szomszédságában található a folyamatosan fejlődő és egyre népszerűbb Egerszalók, amellyel Egerszólát 2008 óta körjegyzőségi együttműködésben látja el a közigazgatási feladatait. A szóláti hegyek lankáin sok szőlőfajta terem, közel 400 hektár területen. A szőlők közül kiemelkedik a méltán nagy hírre szert tevő és a mai napig a település „védjegyeként” ismert Egerszóláti Olaszrizling.
Római katolikus templom: Egerszólát középkori templomának romjait, mely Alsószóláton állt, az 1829-es adatok még említik. A település jelenleg is álló római katolikus templomát Nepomuki Szent János tiszteletére 1734-ben kezdte építtetni özv. Farkas Istvánné helyi földesúr.
Brezovay - kastély: A XVIII. század második felében épült, műemlék jellegű kastélyt a források szerint 1773-ban építtette Csenus Sándor. Az államosítást megelőzően a Brezovay család lakta, ezért nevezik ma Brezovay - kastélynak.
Szórád-kúria: A Fő út 56. szám alatt található 2300 m2-es parkosított, füves, fás kert közepén álló Szórád-kúria 1864-ben épült, jelenleg vendégházként üzemel.
Pincesor: A faluban lehetőség van a régi borospincék és az új pincesor megtekintésére is. A régi borospincék két csoportban helyezkednek el. Az Egri úton - többszintű pincék - és attól északra a Boros utcában – ahol egy a török időkből származó pince is található, illetve az új pincesor az Árpád úti-tó mellett épült a 80-as években.