EGER ÉS TÉRSÉGE KEDVEZMÉNYES SZOLGÁLTATÁSAINAK ADATBÁZISA
magyar English Deutsch polski русский

EGERSZALÓK

SP_1000330

Egerszalók egy közel 2000 lelket számláló kis község a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében. Természeti képződményeivel, finom boraival, vizeivel, kő emlékeivel illeszkedik az Egri Kistérség Kő-Túra útvonalába. A falu vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik. Igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A domboldalon lefolyó víz 1900 négyzetméteres mészkőlerakódást - sódombot épített. A falu határában kaptárkövek találhatók, melyek valószínűleg vulkáni utóhatások következtében feltört kovasavas meleg vizek hatására erősebben átkovásodott riolittufa maradványai. A kaptárkő elnevezés onnan ered, hogy a riolittufa tömbbe kunyhót vágtak, kő fekhellyel és polcokkal. A falu déli részén riolittufába vágott barlanglakások találhatók, ezeket ma már lakás céljára nem használják. A kirándulók egyik legkedveltebb célpontja a Laskó-patakon felduzzasztott tó, mint az Egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize, amely élő- és madárvilágával jelentős természetvédelmi értéket jelent. A faluban ma is látható barokk templom 1738-ban épült. Itt található a Csodatévő Mária-kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária-szobor a XVIII. századból. Búcsújáró helyként is ismert, nyaranta fiatalok ezrei látogatnak el a keresztény ifjúsági találkozókra. Egy dokumentum tanúsága szerint már 1249-ben volt Egerszalókon telepített szőlő. A török hódoltság után is folytatták a hagyományokat: a legfőbb fehér szőlőfajták a leányka, olaszrizling, muscat ottonel, zenit és a chardonay; a kék szőlőfajták közül a zweigelt, merlot, kékoprotó, cabernet sauvignon és cabernet franc.
Borászaink finom borokkal és csodálatos riolttufa pincékben várják vendégeiket.
Egerszalókon 2007 nyarán nyílt meg az exkluzív Gyógy- és Wellnessfürdő. Az 1900 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17 kül- és beltéri medence kapott helyet – gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék, visszhang Kneipp - és illatos medencék biztosítják a kellemes időtöltést az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt. Világszínvonalú gyógyászati, wellness és fitness szolgáltatások állnak rendelkezésre a gyógyulni és kikapcsolódni vágyók számára, a fürdő korszerű étterme, kávézója és wellness bárja az egészséges táplálkozás lehetőségét kínálja. A kis falu természeti értékei és a faluközösség még éltethető hagyományai határozzák meg a közösségi együttléteket, programokat. Ezek közül a legjelentősebbek: a pünkösdi Tor-Túra, a Keresztény Ifjúsági Találkozó július közepén, a Falunap augusztus utolsó szombatján és a Bor-Túra szüreti felvonulással szeptember végén.
Egerszalóki hőforrás és sódomb: Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből (410 m-ről) feltörő hévízforrás, mely 65-68 °C-os. A hegyoldalról lefolyó gyógyvíz az évek során a sódombot épített, mely egyedi jellemzői miatt a környék szimbólumává és védjegyévé vált, melyhez hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található. A domboldalban és a völgyben kialakított exkluzív gyógy- és wellness fürdőt 2007 júliusában nyitották meg. A Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő 1900 m2 vízfelülettel rendelkezik, tereiben összesen 17 kül- és beltéri medence kapott helyet – gyógyvizes ülőmedencék, barlang medence, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék, Kneipp-, visszhangmedencék biztosítják a kellemes időtöltést az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt.
Egerszalóki Barlanglakások: A Sáfrány utca összefüggő barlangházai a helyi önkormányzat tulajdonában vannak, helyi védelem alatt állnak. A barlanglakásokban kialakított skanzen a helytörténet építészeti emlékeként kínálja izgalmas közösségi színtereit a kulturális, szellemi gyökerek, folklór hagyományok számbavételével.
Betyárbújó - kaptárkő : A Bükkalja egyik legfőbb turistalátványosságát képezik, leginkább különleges kialakulásuk és máig rejtélyes használatuk miatt. A 10 vagy akár 20 millió évvel ezelőtt kialakult riolittufát a vulkánkitöréseket kísérő forró vizes, kovás oldatok néhány helyen keményebbé tették, így emelkedtek ki az úgynevezett tufakúpok. Bizonyos elképzelések szerint a kaptárkövek barlanglakásként szolgáltak, erre utalnak a kutatók által néhány helyen megtalált cserépedények is, de kaptár szó miatt felmerülhet az a megoldás is, hogy méhkaptárként szolgáltak a fülkék, melyek elrendezésük alapján alkalmasak is egy méhcsalád fejlődésére, telelésére.
Római katolikus templom: Egerszalók a XVIII. századtól kezdve a gyógyulás helye, a zarándoklatokat egy vak kislány csodás meggyógyulásának a híre indította el. A faluban már a középkorban is volt templom, a ma is látható barokk templom Giovanni Battista Carlone olasz származású mester tervei szerint épült 1738-ban. Legnagyobb benső értékei a Csodatévő Mária-kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária-szobor a XVIII. századból.
Öreg kőhíd: Egerszalók község belterületén található az impozáns kőépítmény, a Laskó-patak hídja. Az egynyílású kőhíd a XIX. században épült.
Sétaút : A Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében 2007-ben megvalósult sétaút Egerszalók természeti kincsei mellett vezeti végig a látogatót. Az ösvény bemutatja az Európában egyedülálló sódombot, melynek területe a fejlesztésnek köszönhetően a korábbi mintegy 1200 négyzetméterről 3000 négyzetméterre bővült és a régióra jellemző különleges riolittufa képződményeket, a kaptárköveket is. A turisztikai látványosság szerepköre mellett a bemutató ösvény hozzájárul ezen természeti értékek megőrzéséhez. A mintegy 2,9 kilométeres séta a mozgás és a kikapcsolódás örömét, valamint a völgy – és a sódomb - egyedülállóan egészséges klímáját nyújtja a gyógyulni vágyóknak.
Egerszalóki tó: A Laskó-patakon duzzasztott Egerszalóki-tó az egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize. 1982 óta a horgászok örömére évente többször telepítenek halakat. Leggyakrabban ponty, harcsa amúr kerül a horogra. A tó vízfelülete 121 ha. Az általános vízmélysége 2,3 m, a legnagyobb vízmélysége 7,7m. Az érdeklődők horgászjegyet az Egerszalók központjában található Thermál Panzióban vásárolhatnak.