EGER ÉS TÉRSÉGE KEDVEZMÉNYES SZOLGÁLTATÁSAINAK ADATBÁZISA
magyar English Deutsch polski русский

CSERÉPFALU

SP_1000343

"Meszesek” – „Hajt, mint a meszes”. Bizonyára mindenki halotta már ezt a kifejezést. Azt jelenti, hogy őseink mészégetéssel foglalkoztak, és szinte az egész ország területére lovasfogatokkal hordták a meszet. És nyilván siettek, hogy újra tudjanak szállítani. Ma ezt úgy mondanák, a „pénz forgási sebessége”. „Tiszta falu” A XX. századi utazó, mikor a faluhoz közeledett már messziről látta a tiszta fehérben pompázó települést, hiszen Húsvétra minden házat, kőfalat átmeszeltek, és szinte vakított. Innen az elnevezés.
„Cserépi cifrafaragók”. Lajos Árpád néprajzkutató adta a cserépi díszes fafaragóknak ezt a nevet, akik a szerszámnyelüket, használati tárgyakat jellegzetes motívumokkal díszítették, és mikor mentek summásnak, dolgozni az Alföldre, ott értékesítették azokat.

A településen található építőipar, fafeldolgozás, a lakók nagyobb része Mezőkövesdre, Egerbe jár középiskolába, dolgozni. Általános Iskolánkban az alsó tagozatos tanulók tanulhatnak, a bükkzsérci diákokkal, felsőseink pedig Bükkzsércre járnak iskolába.