EGER ÉS TÉRSÉGE KEDVEZMÉNYES SZOLGÁLTATÁSAINAK ADATBÁZISA
magyar English Deutsch polski русский

BÉLAPÁTFALVA

SP_1000340

Az Egertől mindössze 20 km-re található, csodás természeti értékeket felvonultató kis város alig várja, hogy megmutathassa magát az ide látogatóknak. Érdemes eltölteni itt egy pár napot, sétálni a Bükk erdeiben, hűsölni a tóparton és kívül-belül megtekinteni a cisztercita apátság lenyűgöző épületét. 

Bélkő hegy: A hegy fehér sziklái 800 méter fölötti magasságba nyúlnak. 4 km hosszú tanösvény vezet a hegy tetejére, ahonnan páratlan látvány tárul elénk. Ez az ország legnagyobb földtani alapszelvénye. Az ösvény bekapcsolódik a bükki turistaút-hálózatba. A változatos formájú és színű sziklák tövében védett növények élnek. A magasból letekintve a várost láthatjuk, de tiszta időben akár a Tiszát és a Tátrát is. A csapadékból keletkező karsztvíz a hegy lábánál forrásokként tör a felszínre, s táplálja a völgyekben csörgedező, patakokat.

Apátság: Az apátság 1232-es alapítása utánra tehető a város kialakulása. A Bélkő alatti völgyben bújik meg a templom, valamint a ciszterciták által alapított egykori monostor maradványai is. Az apátság már a középkorban búcsújáró hely volt, a búcsúkat Nagyboldogasszony napján tartották és tartják hagyományosan a mai napig is. A templom ma is működik, istentiszteletek, esküvők különleges helyszíne. Ez Magyarország egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci apátsági temploma.

Ritka cserépedények: A magyarországi kőedény- és porcelángyárak sorában igen jelentős volt az 1835-1928 között működő bélapátfalvi kőedénygyár is /1905-ig Apátfalva volt a neve/. A Szemináriumi birtokon 1835-ben Schnir András kezdte el a gyártási kísérleteket, majd Hüttner József bérlete idején kezdődött el a gyártás. A kőedény – vagy más néven keménycserép gyártás – néhány évet leszámítva – a ciszterci apátsági templom melletti már korábban lerombolt monostor alapjaira épült paplakban került kialakításra és folyamatos fejlesztésre, bővítésre. A gyártáshoz szükséges alapanyag egy részét Apátfalva határában fejtették, de távolabbról is hoztak. A gyár későbbi bérlői és üzemeltetői közt volt többek között: Aue és Vankó, a Földváry testvérek, Dubravszky Sándor és családja. A legtöbb termék a Nagy Zsigmond és fiai /1893-1905/ valamint Pruzsinszky János és fiai /1909- 1920/ működés idején készült.

A tó és környéke: Festői látványt nyújt az erdőkkel körülvett, horgász tó. Nyáron strandolók, télen korcsolyázók kedvenc helye. Hatalmas, ápolt rétek várják kempingezés, a sportolás, és a napozás híveit. Kijelölt tűzrakó helyek csábítanak bográcsozásra, szalonnasütésre. A környék erdeiben lehetőség van hegyikerékpározásra, túrázásra és vadászatra is.